Jak zachować białe i zdrowe zęby?

Jak zachować białe i zdrowe zęby?

  • Unikaj tych produktów, które wcześniej dla Ciebie wymieniłam.
  • Pij wodę mineralną, ewentualnie białą lub zieloną herbatę.
  • Do swojego codziennego jadłospisu możesz dodać twarde warzywa np. marchew, kalarepę, które ścierają osad nazębny.
  • Warto dodać także produkty o dużej zawartości wapnia np. jaja, jogurty, sery czy soje. Wzmacniają one szkliwo, chroniąc przed pęknięciami, które prowadzą do przebarwień.
  • Spożywanie żółtego sera podnosi pH płytki nazębnej, zmniejszając ryzyko rozwoju próchnicy i zapalenia dziąseł.
  • Jedz tłuste ryby np. makrele, łososia. Są one źródłem witaminy D, która reguluje w organizmie gospodarkę wapniowo-fosforanową i także odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów.
  • Spożywaj brokuły, są najlepszym naturalnym źródłem koenzymu Q10, który zwiększa odporność, wpływa na kondycję przyzębia i chroni dziąsła przed drobnoustrojami powodującymi groźną chorobę – paradontozę.
  • Raz na pół roku wybierz się do dentysty, aby ściągnąć kamień nazębny, w którym rozwijają się bakterie niszczące szkliwo i przyśpieszające powstawanie przebarwień.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s